Lathyrus Festival – Hoeve Ravenstein Baarn

Vanaf donderdag 4 tot en met zondag 7 juli wordt bij Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein opnieuw het Lathyrus Festival georganiseerd. Jong en oud kan tijdens deze dagen genieten van Nederlands mooiste bloem! Ook dit jaar zal de Nederlandse Lathyrus Vereniging aanwezig zijn met Lathyrus van haar leden.

Lathyrus Festival 2019

Van doperwt tot koninklijke bloem.
Een heerlijke geur, zijdeachtige bloemen en heldere kleuren zijn kenmerkend voor de eenjarige lathyrus (Lathyrus odoratus), ook wel pronkerwt genoemd. De vlinderbloemige lathyrus bloeit in een grote verscheidenheid aan kleuren en kleurschakeringen, van zachte pasteltinten tot helderrood, roze, zalmkleur, violet, blauw en wit en zelfs tweekleurig. Het is een plant en snijbloem die in de vorige eeuw enorm gewaardeerd werd door diverse koningshuizen over de hele wereld. Vooral om de heerlijke geur die de paleizen vulden met hun paradijselijke aroma. Prinses Juliana was er daar één van, zij had een heel bijzondere collectie. Henk Regterschot hoofd van de Koninklijke hoveniers op Soestdijk werkten samen met zijn collega’s in de koninklijke tuin en kas. Tuinman Henk Regterschot is inmiddels ook al jaren en dag actief in de moestuin en bloementuin van Boerderijwinkel Hoeve Ravenstein. Zijn passie is om de allermooiste lathyrus van de wereld te kweken.

Wedstrijden en tentoonstellingen
Jaarlijks deed onze voormalige koningin Juliana, onder leiding van Henk Regterschot, mee aan tentoonstellingen en wedstrijden waar ze vaak de hoogste prijzen binnen haalde. Een van die evenementen vond elk jaar plaats in de tuin van paleis Soestdijk . Tijden vervliegen en de tere Lathyrus bloem raakte in de vergetelheid. Tot dat Tuinman Henk Regterschot samen met familie  Tupker van Hoeve Ravenstein vijf jaar geleden de handen ineen sloegen. Zij begonnen opnieuw met het kweken van de Lathyrus in de bloementuin van Hoeve Ravenstein op landgoed Groeneveld in Baarn. Vier jaar op rij won Hoeve Ravenstein, onder aansturing van tuinman Henk Regterschot, de eerste prijs op de Nationale Lathyrus Tentoonstelling. Om liefhebbers van de bloem te kunnen laten genieten organiseert de familie Tupker jaarlijks het Lathyrus Festival!

Henk Regterschot met een bos Lathyrus

Het Lathyrus Festival
Ter ere van de bloem organiseert de familie Tupker ook dit jaar weer het ‘Lathyrus Festival‘ op Hoeve Ravenstein. Vanaf donderdag 4 juli tot en met zondag 7 juli kunnen bloemen- en moestuinliefhebbers het hart ophalen op het erf van deze Hoeve.
In de expositieruimte is een bijzondere tentoonstelling te vinden. Hier worden dé bloemen van Henk Regterschot gepresenteerd. Er zijn prachtige boeketten, vazen en bloemstukken opgemaakt en de geur.., die is werkelijk heerlijk!

Naast het bezichtigen van de tentoonstelling kunnen bezoekers in de groente-, kruiden- en bloementuin van Hoeve Ravenstein de vele varianten van de Lathyrussen en andere bloemen bewonderen.  Enkele soorten bloemen staan al ver genoeg in bloei om door de bezoekers geplukt te kunnen worden (zolang de voorraad strekt)
In het Boerderijlokaal zal een presentatie worden afgespeeld over het proces wat schuil gaat achter het kweken van de winnende bloem. Alle fijne kneepjes van het vak worden hierbij meegenomen.
Natuurlijk zijn tuinman Henk en de familie Tupker ook regelmatig in de expositie ruimte aanwezig om hun enthousiasme en passie met de bezoekers te delen.

Lathyrus kunst
De Baarnse kunstenares Geraldine Sleeswijk-Bartlett  is ook aanwezig tijdens het Lathyrus festival.  Met grote liefde en passie voor de natuur en voor alles wat groeit en bloeit, schildert Geraldine in de botanische traditie bloemen, schelpen, vlinders en vogels en alles wat haar fascineert in de natuur om haar heen. En uiteraard ontbreekt de Lathyrus niet in haar oeuvre!
Geraldine maakte eerder prachtige kunstwerken van Lathyrus. Deze schilderijen zullen in de tentoonstelling gepresenteerd worden
Tijdens het Lathyrus Festival kunt u kennismaken met de kunstenares en met haar originele aquarel-werken én wordt u in de gelegenheid gesteld Limited Edition prints en ansichtkaarten met het werk van deze Baarnse schilderes aan te schaffen.

Praktische informatie
De openingstijden van het festival zijn:  donderdag 4 juli vanaf 11:00 tot en met 17:00 uur.
Vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli vanaf 10:00 tot 17:00 uur.
Parkeren kan bij Hoeve Ravenstein en de entree is gratis! Voor meer informatie.

Kom naar het Lathyrus festival om zelf zintuigelijk te ervaren waarom de Lathyrus nog steeds de enige echte Prinses onder de Bloemen is!