Impressie van de Lathyrus-tentoonstelling 2018 in De Tuinen van Appeltern, inclusief uitslag van de keuring.

Voor veel telers was het dit jaar lastig een grote inzending te realiseren als gevolg van knopval, harde wind en droogte. Woensdag 27 juni in alle vroegte vertrokken enthousiaste lathyrusliefhebbers richting Appeltern om de Bernardhal en enkele andere ruimten om te toveren in een lathyrusfestival.

Het eerste werk was het samenstellen van de stellage waarop de tentoon te stellen bloemen konden worden neergezet. Daarna was het zaak de eigen inzending gereed te maken, dat wil zeggen dat de stelen in reeds klaarstaande vaasjes werden gestoken. Het zal een heel werk geweest zijn om al die potjes schoon te maken, te voorzien van een blok steekschuim, een rand varenblad en water!

Tegelijkertijd werd er ook gewerkt aan het maken van de vele kleine vaasjes voor in de “Wintertuin” en de “Corridor”. De bloemen hiervoor waren beschikbaar gesteld door Rob Hoogeveen. We slaagden er in iedere tafel van bloemen te voorzien en reukbollen voor bij de ingang te maken. In de “Corridor” waren de tafels voorzien van grotere tafelstukken. Onder andere het tafelstuk met gele lathyrus oogstte veel waardering.

Tijdens deze werkzaamheden kwamen al veel bezoekers vast een kijkje en een neusje vol nemen.

Na de lunch ging de jury in conclaaf om de inzendingen te beoordelen. Er was een behoorlijk aantal inzendingen, dus de jury had er veel werk aan. Er waren 6 inzenders. Zij hebben er voor gezorgd dat de jury moest beoordelen:

  • 40 vazen Lathyrus odoratus Spencer. Eén kleur per vaas.
  • 5 vazen Lathyrus odoratus Spencer. Gemengd.
  • 3 vazen voor het onderdeel drie langste stelen.
  • 2 vazen beste nieuwigheid.
  • 2 potten potlathyrus.
  • 2 vazen kaslathyrus.
  • 2 vazen Lathyrus latifolius (de vaste plant)
Door de jury beoordeeld en beloond met een prijs.
Door de jury beoordeeld en beloond met een prijs.
Deel van de Bernhardhal
Deel van de Bernardhal